02.06.2017
ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА
Кишкові інфекції  — це група інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з такими клінічними проявами, як підвищення температури тіла, болі в животі, пронос, блювання, загальна слабість. Цій групі захворювань властиві однотипна локалізація збудника (кишківник), однакові механізми та шляхи зараження (фекально-оральний, контактно-побутовий), подібні кишкові прояви хвороби (розлад функції кишечника), а також загальні принципи боротьби та профілактики. Джерелами інфекції є тільки хвора людина і бактеріоносій, інколи джерелом інфекції, крім людини, можуть бути деякі тварини (велика рогата худоба, свині, птахи).
Ці захворювання  виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води. Збудники проникають в організм  людини через брудні руки, продукти харчування. Наявність збудників, їх розмноження у продуктах харчування не впливає на смакові якості продуктів. Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2—3 діб.
Часто захворювання на кишкові інфекції стає наслідком вживання продуктів харчування, придбаних на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі, при вживанні продуктів, що пройшли недостатню термічну обробку. Більшість спалахів виникає внаслідок недотримання санітарно-гігієнічних вимог, залучення носіїв кишкових інфекцій до приготування страв. А ще - це період відзначення масових урочистостей, мандрівок та подорожей, активного відпочинку на природі та біля річки. Збудниками кишкових інфекцій можуть бути різноманітні віруси, бактерії та їх токсини.
    
Кишкові інфекції  займають одне з провідних місць в інфекційній патології, особливо у дитячому віці. Саме в теплу пору року відбувається значне зростання захворюваності на кишкові інфекції. Цей підйом захворюваності може бути пов'язаний із забрудненням джерел водопостачання, купанням у відкритих водоймах, з активацією харчового шляху зараження (овочі, фрукти, ягоди), сприятлива для розмноження збудника температура повітря, недотримання правил особистої гігієни та інше.
Як правило, харчові продукти інфікуються збудниками кишкових інфекцій через брудні руки носіїв або хворих стертими формами захворювання, найбільшу небезпеку представляють особи, які працюють на харчових підприємствах. Їжа може забруднюватися через заражену воду, якою миють харчові продукти, кухонний посуд. Зараження харчових продуктів можливе також шляхом перенесення збудників кишкових інфекцій мухами і гризунами.
Велику небезпеку в передачі інфекції представляють інфіковані харчові продукти, які перед вживанням не піддаються термічній обробці (вінегрети, овочі, фрукти, ягоди та ін) або інфікуються після теплової обробки (молоко, молочні продукти, сир, сметана, різні кулінарні вироби).


Заходи профілактики гострих кишкових інфекцій
    1. Благоустрій житла, упорядкування водопостачання, видалення і знешкодження нечистот, дотримання санітарно-гігієнічних вимог до утримання приміщень, систематична боротьба з гризунами та мухами.
     2. Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;
На відпочинку біля річки чи озера необхідно мати запас питної води, для миття посуду і рук використовуйте бутильовану воду. Не вживайте для пиття воду з відкритих джерел (річок, озер, підземних джерел) або яка продається на розлив. Кип'ятіть воду!

    3. Для вживання вибирайте продукти, піддані термічній обробці, ретельно прожарюйте (проварюйте) продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і морські продукти. Не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику. Не допускайте контакту між сирими і готовими харчовими продуктами.

    4. Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години. При покупці  м`ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу заводській упаковці, обов’язково переконайтесь у терміні придатності.

    5. У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбаси, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні). Перед вживанням свіжих овочів слід їх ретельно мити і обдавати окропом.

    6. Купайтеся тільки у встановлених для цих цілей місцях. При купанні у водоймах і басейнах не слід допускати попадання води в рот.

    7. Дотримуватись правил особистої гігієни, ретельне миття рук милом перед їжею і після відвідування громадського транспорту, туалетів (адже після миття рук кількість мікроорганізмів у значній мірі зменшується).

Назад